Van Zorro naar nèt voor de Griekse grens

10 – 14 juni 2023: Na flink klimmen is het nu tijd om te dalen. Als ik onze navigatie-app mag geloven, gaan we gedurende tientallen km’s naar beneden vanaf Momin Prohod. Heer-luk!

Het afscheid van de ‘madam’ van het hotel is net zo hartelijk als de ontvangst, dat maakt het vertrek makkelijker. Naar koffie vragen we haar niet (het idee alleen al) dus die drinken we in Kostenets, het eerstvolgende plaatsje. Naast ons zit een gezin met twee kinderen. Eentje (blijkt) van 10 en een van 5. Met de jongste, hoewel we niet met hem kunnen praten, ís wat. Hij vliegt alle kanten op, luistert niet, is slecht bereikbaar. Nan trekt zijn aandacht en babbelt wat met hem. Hij reageert meteen, brabbelt wat in het Bulgaars en geeft haar opeens een knuffel. Neurodiverse kinderen bestaan ook in Bulgarije. Of dat ook als zodanig wordt gezien is de vraag.

We zouden eraan kunnen wennen: het continue afdalen. Je bent altijd bang dat er na een afdaling toch weer een flinke klim zit, maar vandaag zijn de klimmen afwezig. Door beboste bergen zoeven we omlaag over de ‘8’, de nationale weg.

De dorpjes waar we doorheen komen blinken niet uit in schoonheid.

We hebben nog steeds moeite om een lekker, eenvoudig restaurant te vinden hier in Bulgarije. Ze zíjn er wel, maar je komt ze een beetje toevallig tegen (in ieder geval: wij wel).

We eten een ‘lap’ (Nan een kipfilet, ik een schnitzel) met kartoffel en garnituur (tomaten en komkommer: домати и краставица weten we inmiddels).

Ons boekje vermeldt dat er in Kovachevo zich een relatief grote groep Turken bevindt, en dat er dan natuurlijk ook een moskee is. Je gaat er dan wat meer op letten. We fietsen het dorp door, halsreikend naar links en naar rechts kijkend. Maar ja, hoe zie je de Turken tussen de Bulgaren? Als we het dorpje uit fietsen en we het zo’n beetje opgegeven hebben, zien we ‘ze’ opeens. En daar verschijnt ook de moskee! We kopen bij een Turkse dame een drankje en voegen ons bij wat ‘mannetjes’ die inderdaad Turks blijken. Eén werkt al 30 jaar in Duitsland en spreekt redelijk Duits. Zijn kinderen zijn inmiddels geworteld in Duitsland. Hij pendelt nog maandelijks op en neer om Duitse auto’s in te kopen en hier te verkopen. Hij houdt z’n hoofd boven water. In het dorpje zijn ze wat naar de randen verdreven, ze zijn hier niet populair. Wat moeten mensen in de wereld toch sappelen..

De man rechts heeft 30 jaar in Duitsland gewoond. De tweede van links deed z’n mond niet open. Zeker genoeg Sultan’s Trail-fietsers gezien

Het is mooi geweest. Het is warm. In Pazardzhik nemen we een hotel, dat wil zeggen, dat pogen we. Het hotel dat beschikbaar lijkt – je weet het immers nooit – vinden we snel. Op de stoep staat een Bulgaarse heer die ons tegemoet treedt en wel weg weet met zijn Google Translate app. Hij blijkt ook nog de hotelier te zijn en is zó handig met z’n telefoon dat ie ons vrij snel kan mededelen dat-ie géén kamer meer heeft. Maar hij biedt ons eerst een espresso aan. Zijn vrouw en dochter zitten voor het hotel. Hij vraagt ons – alles via zijn telefoon – of we nu ‘problemen’ hebben. We zeggen dat we eventueel ook kunnen kamperen, we hebben een tent mee. Dat vindt hij kennelijk zó schrijnend dat hij voor ons gaat rondbellen. Zijn dochter legt nog een zakje kersen voor ons arme sloebers op tafel. Na verloop van enkele minuten bellen bevestigt hij ons: hij heeft een hotel voor ons gevonden. Enorm aardig! Hij vraagt of we de volgende ochtend langs willen komen voor een kop koffie. Dat is het minste dat we kunnen doen als dank. Nan heeft wat ansichtkaarten meegenomen met Hollandse taferelen (Amsterdam, tulpenvelden, enz) die ze beschrijft en achterlaat, zoals hier.

De hotelier die een alternatieve kamer voor ons vindt, met vrouw en dochter

Pazardzhik heeft een autoloos centrum dat veel minder rommelig is dan andere Bulgaarse plaatsen. Ons (alternatieve) hotel ligt precies in het centrum boven een Chinees restaurant. Helemaal niet vervelend.

‘s Morgens de volgende dag worden we hartelijk welkom geheten door Zhoro (Жоро). Hij vertelt honderduit, over z’n boerderij buiten de stad, over z’n arbeidsverleden, z’n kinderen – dat meisje van gisteren op de foto blijkt zijn kleinkind te zijn – en de politiek. Hij blijkt (veel) ouder dan we denken: 70 jaar! Of ie al pensioen krijgt beantwoordt hij met een lach en laat op z’n telefoon de maandelijkse overschrijving van 500 Lev zien (€ 250) waar hij erg blij mee is. Waarom hij nog werkt? De socialisten hebben ervoor gezorgd dat er niet gewerkt wordt in Bulgarije, zegt-ie. Maar hij kan werken! Naast andere zaken vertelt hij verder dat de greep van Rusland (Poetin) groot is op Bulgarije. ‘Als Oekraïne valt, zijn wij de volgende’ zegt-ie. Hij was ronduit pessimistisch over het landsbestuur van Bulgarije.

Maar voordat we weggaan moeten we eerst de kamers bekijken, zegt hij. Zijn vrouw loopt mee en alle kamers (die inderdaad bijzonder en zeer creatief zijn) worden getoond: de ‘brandkamer’ (thema: oranje-rood), vlinderkamer, gouden kamer en babyblauwe kamer. Na onze “oh’s” en “ah’s” krijgen we nog een appel en water mee. De hartelijkheid is overweldigend.

De zon brandt op onze armen en benen. Een licht rijwindje maakt het dragelijk. we fietsen door arm Bulgarije. De kleine armetierige dorpjes met kapotte huizen, stoepen en straten.

We zien af en toe hele donkere mensen. Ze lijken zigeuners.

Zoals deze man die echt heel donker is

In bijna elke redelijke plaats in Bulgarije staan gokgelegenheden. Er zijn verscheidene ketens. Veel goeds zal het niet te brengen voor de gemiddelde Bulgaar, anders dan de hoop op rijkdom en een wat gemakkelijker leven.

Het plaatsje Stamboliyski zou een bijzonder treinstation in petto voor ons hebben, maar in plaats daarvan vergapen we ons aan het prachtige park dat zeer goed wordt bezocht. En! De boel is nog niet kapot, gescheurd, overwoekerd, enz. Er heerst een heerlijke sfeer met spelende kinderen, recreërende ouders, chillende jongeren.

Een zondagmiddag in Stamboliyski

Op weg naar het centrum van Plovdiv- ja, wij hadden er ook nooit van gehoord voordat we ons oriënteerden op deze reis, maar het is de tweede stad van Bulgarije met zo’n 350.000 inwoners – fietsen we de stad binnen langs de ‘Bosbaan’, een roeibak van een paar km lang. Er zijn net wedstrijden ‘canoe-kayak’, een soort combi. De roeiers steunen op één knie, met de andere voet staan ze op de bodem van de boot. Ze knielen dus als het ware. Ze peddelen synchroon langszij.

Het ging nog hard ook! We moesten niet te rustig fietsen om ze bij te houdende. De bootjes zakken diep door het water bij elke haal

We droppen onze spullen en fietsen in ons hotel en verkennen Plovdiv te voet. Plovdiv staat bol van de historie. De oude moskee roept op tot gebed, dat is de eerste keer dat we dat meemaken. We komen dichter bij Turkije.

Bulgaars eten? Heerlijk! Eigenlijk merken we niet veel verschil met Servisch of Turks eten, maar dat zeggen we niet tegen lokalo’s.

Onze bordjes eten in Plovdiv. Dat bordje bovenaan is Bulgur en rijst

Plovdiv staat bekend om z’n geweldige fietspaden. Daar maken we goed gebruik van bij vertrek uit de stad. Zelfs zijn er stoplichten voor fietsers.

In Yagodovo is het tijd voor een kopje koffie. Bulgarije kent ontzettend veel koffieautomaten. Soms staan er binnen tien meter wel drie of vier.

Van deze machines raast het in Bulgarije. Hier bij een gemeenschapsgebouw (community centre). Die staan meestal leeg en braak. Waarschijnlijk een overblijfsel uit de communistische tijd

Bij zo’n automaat staan we wat te klungelen. Een man helpt ons. Hij spreekt goed Engels. Het is Bulgaar met een Griekse moeder (of een Griek met een Bulgaarse vader). Hij gaat voor Griekenland, maar voor de studiekosten van z’n kinderen zit-ie toch liever in Bulgarije. Hij heeft een paar zaken in en om Plovdiv (het minieme koffie-/kebabshopje waar we hem treffen is nauwelijks ‘zaak’ te noemen). Hij is vriendelijk maar ook een beetje een treurwilg: hij wil naar Griekenland maar toch ook niet. Is hier tevreden maar toch ook niet. Klaagt over de corruptie maar die heb je overal. Enz. Hij schenkt ons de koffie, we bieden geld aan maar daar wil hij niets van weten en eindigt met Life is not about money. Met zoveel wijsheid trekken we weer verder.

Stefanos, de Bulgriek

De rit de volgende dag naar Haskovo gaat over prettig heuvelachtig landschap. Een klein beetje klimmen zo nu en dan maar daar kunnen onze benen inmiddels wel tegen. We verduren de dampen van veel oudere auto’s. Grofweg rijden hier veel auto’s rond van meer dan 15 a 20 jaar oud, afgedankt door het westen. Fijn dat ze hoe nog goed gebruikt worden. Duurzaam. Ze zullen de emissie-eisen alleen niet meer halen (zeker de diesels niet).

Naast voor de gesprekken, maken we in de restaurants veel gebruik van Google Translate. Daarmee richt je je telefoon op de tekst die dan meteen wordt vertaald. Zó handig!

In Stalevo – een onbeduidend, Bulgaars dorp – zitten we een bekertje koffie te drinken. Een oude vrouw loopt met haar dochter langs, wijst naar Nan’s telefoon. Nan zet te vertaling aan en begrijpt dat ze de telefoon graag zou willen hebben want die had ze nog niet. Eh.. nee. Daarop volgt een verzoek om geld. Nan geeft haar een briefje van 5 Lev (€ 2,50) die ze aanneemt en onverwacht spontaan begint te huilen van blijdschap. Goed besteed!

Haskovo is een redelijke stad. Maatje Hilversum om maar ‘s een willekeurige vergelijking te maken. We hebben een een eenvoudige kamer geboekt met uitzicht op – wederom – een prachtig nieuw park dat goed gebruikt wordt.

Het nieuwe park in Haskovo dat vooral benut lijkt door een andere bevolkingsgroep uit die wijk? We horen ook wat Arabisch

Als we de volgende dag een stuk buiten Haskovo koffie drinken, komt Godfried voorbij sjezen, een sportieve Oostenrijker. Hij ziet ons, knijpt in z’n remmen en komt even bij ons zitten om te babbelen. De afstanden die wij afleggen per dag zijn gênant vergeleken bij die van hem (150 km-plus). Hij permitteert zich geen hotels, hooguit een guesthouse, en moet over twee dagen (voor hem nog 330km) in Istanbul zijn. Hij lacht erom. Via Noord-Macedonië is hij naar Bulgarije gegaan en heeft eigenlijk één bericht: ga NIET naar Noord-Macedonië. Hij vond het daar afschuwelijk. De combinatie: communistisch(-achtig) en islamitisch is niet een goeie, zegt-ie. Ook verkeerstechnisch heeft hij eea meegemaakt met grote oude Mercedessen met getinte ramen (we kunnen ons er iets bij voorstellen). Op de vraag ‘hoe vind je het in Bulgarije’ antwoordt hij dan ook ‘veel beter dan in Noord-Macedonië’.

Godfried, de razende Oostenrijkse reiziger die nooit, maar dan ook nooit meer naar Noord-Macedonië zal gaan

We eindigen de dag nèt voor de grens bij Matt, de Britse uitbater van camping ‘Sakar Hills’. Matt is een gezellige Brit. Benieuwd hoe een Brit het in z’n kop haalt een Bulgaarse camping te beginnen. Misschien komen we erachter.

Naast ons staat Dennis, een Franse 60-er met zijn zijspancombinatie. Hij komt net terug van een reis uit Iran en Turkije. Ex-fabrieksdirecteur, ex-hartpatiënt die wil reizen en een motorfiets te zwaar vindt dus koos voor een zijspan. Interessante mensen toch!

We gaan morgen naar Griekenland, én naar Turkije. We zijn er maar druk mee!


Tot zover Jan, nu klein stukje van Nan. Niet te geloven dat we al 8,5 week onderweg zijn. We zijn tot nu toe iedere dag op de fiets gestapt, op 3 x na omdat we ergens 2 nachten bleven. En iedere dag stappen swe met plezier weer op de fiets, waarna het entertainment voor die dag zich vanzelf aan ons aanbiedt, we hoeven nooit te denken ‘wat zullen we vandaag nou eens gaan doen’. Heerlijke vorm van dagbesteding!

De contacten met de mensen onderweg geven veel energie, een moment van verbinding. En wat kan je veel uitwisselen met een enkel woordje, gebaren en oogcontact.

Tot nu toe is alles zeer voorspoedig verlopen, geen ziekte of pijn (op allergische reactie op mijn benen na van een insect of plant), geen pech en geen ander ongemak.

Heel bijzonder en interessant om zo door al die landen en plaatsen te fietsen die je vroeger bij aardrijkskunde moest leren. Het is heerlijk weer, we hebben gezellige buren op de camping, Nederlanders, Zwitsers en Duitsers in een camper en een Fransman op motorfiets met zijspan in een tent, net als wij. We zijn de enige fietsers. Jan zet de tent nu op en als tegenprestatie heb ik koude biertjes voor hem gehaald in het dorpje. Zo zijn de rollen goed verdeeld. Tussen de middag hebben we heerlijk warm gegeten in een grotere plaats waar we doorheen kwamen, straks eten we hier naast onze tent brood met kaas, worst, tomaat en Nutella en yoghurt en een brownie toe. Fijne avond allemaal, liefs uit Bulgarije!

9 gedachten over “Van Zorro naar nèt voor de Griekse grens

  1. Carel van der Meij

    Als jullie al vlak bij de grens met Griekenland zijn zullen jullie Noord Macedonië dus inderdaad wel links laten liggen. Dat hoop ik maar, na het verhaal van de razende Oostenrijker. Die moet wel stalen kuiten hebben, al zal dat bij jullie ook niet veel meer schelen. Fijn dat jullie minder hoeven te klimmen. Hopelijk blijft dat zo. Die getinte Bulgaren zullen inderdaad wel mensen van het Roma of Sinti volk zijn. Die hebben het volgens mij niet best in die landen, veel discriminatie. Armoede is er zo te lezen toch zat in Bulgarije. Benieuwd of dat in Griekenland minder is. Arm zijn betekent blijkbaar niet dat je ook minder gastvrij bent. Die ene hotelmadam zal wel de uitzondering op de regel zijn. En fantastisch dat jullie al ruim acht weken schadevrij door Europa crossen. Houden zo! En veel plezier, groeten, Carel.

    Like

  2. Willie

    Hoi Nanneke en Jan, ik heb net jullie laatste reisverslag aan Hans in onze tuin voorgelezen. Wat blijven jullie trouw schrijven en jullie ervaringen met ons delen. Ook mij verbaast het hoelang jullie al onderweg zijn. Heel leuk om zo met jullie mee te fietsen. 😁
    Lieve groet van Willie

    Like

  3. Gerda

    Vanuit een zeer zonnig Nederland is het geweldig om jullie vorderingen te lezen. Wat heerlijk om dit samen te kunnen doen en dat alles zo voorspoedig verloopt. Geniet nog van jullie eindspurt .

    Like

  4. Kees

    Weer een goed verhaal met leuke foto’s. Turkije kunnen jullie vanaf de heuvel zien liggen, er wacht jullie nog een heel speciale fietservaring daar, dat wordt een prachtig hoogtepunt van de reis. Geniet ervan, fiets kleine dagafstanden en onderga de overweldigende Turkse gastvrijheid.

    Like

  5. Floor

    Lees ik nu toch dat er nog worst wordt gegeten? 🙃
    Ik zie jullie heerlijk genietend door de diverse landscapes met bijbehorende plaatsen en n plaatsjes toeven, en al die bijzondere mensen die hun eigen kleur meegeven en draai geven aan hun leven, dat is inderdaad een energie boots.
    Geniet nog van dat leven zo op de fiets, ik zag dat onze Pool volgens mij ook z’n missie er op heeft zitten, kleine 4000 km in 30 dgn, was goede fietsmaat geweest voor de vliegende Oostenrijker.
    Griekenland en Turkije ben benieuwd naar de levensstandaard aldaar.
    Hier zomert het fiks dus fiets ik gewoon lekker door ….

    Like

  6. Michel Nebbeling

    Ha, J&N-blog! Ik kijk er dus echt naar uit inmiddels, jullie reisverslag elke 2 of 3 dagen. Dat ga ik missen hoor, als jullie straks Istanbul achter je laten. Hier is het een bijzondere dag omdat vandaag de eindexamenresultaten gedeeld worden met de leerlingen, onze Flor kan op 17 juli haar VWO-diploma ophalen. Ze heeft er 6 jaar hard voor gewerkt en met prachtig cijfers de eindstreep gehaald. Flor twijfelde lang over een tussenjaar maar besloot toch mee te doen aan de selectieprocedure van het Amsterdam Fashion Institute (onderdeel HvA). In april kreeg ze bericht dat ze aangenomen is als ze haar eindexamen haalde. In september begint ze dus in Amsterdam. Maar eerst nog een weekje Praag met girlfriends en ze wil graag een paar weken op een terras van een strandtent op de Wadden werken. Inmiddels krijgen wij een beetje in de gaten dat als Flor ergens haar zinnen op zet het meestal wel loopt zoals zij dat voor ogen heeft dus ik denk dat we haar straks op Texel, Ameland of Terschelling op kunnen zoeken! Wij rommelen zelf een beetje werkend en een beetje chillend (surfen, fietsen, weekendje Ardennen, Flor opzoeken, van dattum) de zomer door. Ik wil graag in oktober 2 of 3 weken weg, Griekenland, Portugal, of Lombok maar het zou ook de VS kunnen worden. We zien wel. Ik begrijp dat jullie aangeraden is om Noord-Macedonië te laten voor wat het is? Klinkt inderdaad als een ongezellige combi: Communisme in een vrij conservatief georiënteerd Islamitisch land… Ben nieuwsgierig hoe jullie je weg vervolgen! Uitziend naar het vervolg van jullie verhaal, met groet uit een nog immer warm Hilversum, Michel.

    Like

  7. Bernadette

    Je knuffelt wat af Nanneke!!!
    Jullie reisverhalen en foto’s zijn heerlijk.
    En fijn dat je even een overzicht gaf van de algehele stand van zaken, of hoe zeg je dat?
    Nog heel even doorfietsen….

    Like

  8. Cornemieke

    Wat een leuke ontmoetingen en eigenlijk met alleen ( op één takkewief na leuke mensen met allemaal hun eigen verhaal.
    Bulgarije met zijn verlopen flats en alles kapot wat maar kapot kan totdat je dan een prachtig aangelegd park tegen komt. Gerealiseerd EU gelden?!
    Mooie stukje geschreven Nan! Er hangen nu dus op verschillende plekken langs jullie route ansichtkaarten met molens en tulpen van Nederland😉
    Op naar het gastvrije Turkije, ga niet te snel, kijk om je heen en leef nog even met de dag!

    Like

  9. Gerie

    Wat is het iedere keer weer fijn en boeiend om de verslagen te lezen. En wat komen jullie toch veel aardige mensen tegen. De armoe die jullie tegenkomen en beschrijven, maakt me weer extra bewust van hoe goed wij het hier hebben! Van de uitspraak ‘Life is not about money’ kunnen we wat leren.
    En een vrouw die al blij is met 5 Lev, dat maak je hier niet zo snel mee, heel schrijnend. Ook aandoenlijk de knuffels die Nanneke krijgt hier en daar.
    Heel fijn dat jullie zo genieten van de reis! Liefs xxx

    Like

Plaats een reactie